Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Άμεση η σχέση ύπνου με την ποιότητα ζωής

Posted by vicky 03/07/2020 0 Comment(s)

Άμεση η σχέση ύπνου με την ποιότητα ζωής

Ο ύπνος είναι μια σημαντική φυσιολογική  διαδικασία αναζωογόνησης του οργανισμού, απαραίτητη για τη σωματική και διανοητική υγεία του ανθρώπου. Η αϋπνία και οι άλλες διαταραχές του ύπνου μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη μνήμη, τη μάθηση, το καρδιαγγειακό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, ακόμη και στην κοινωνική μας συμπεριφορά. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο εκτεταμένο απ΄ όσο νομίζουμε, καθώς φαίνεται ότι περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Έλληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου.

Οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν σημαντικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία, καθώς συμβαίνει συχνά στο γενικό πληθυσμό, έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής, αλλά και συνεπάγεται υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος αφού συνδέεται με αυξημένο δείκτη ατυχημάτων και χαμηλή παραγωγικότητα. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε εργαζόμενους με βάρδιες.

Παρότι η αϋπνία αποτελεί συχνό πρόβλημα στο γενικό πληθυσμό, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι ενώ υποφέρουν δεν γνωρίζουν πού να ζητήσουν βοήθεια και δεν έχουν ποτέ κάνει κάτι για να τα απαλλαγούν από το πρόβλημα αυτό.

Έρευνα

Από πρόσφατη διεθνή, επιδημιολογική μελέτη, την EQUINOX στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, με συντονιστή τον καθηγητή κ. Σολδάτο  προκύπτει ότι από περίπου 400 ασθενείς με αϋπνία που συμμετείχαν στη μελέτη, το 68% από αυτούς δεν έχουν απευθυνθεί ποτέ σε γιατρό για το πρόβλημά τους. Το 82% των ασθενών αυτών αναφέρουν αρνητική επίπτωση της αϋπνίας στην εργασία τους, ενώ ποσοστό 9% αναφέρουν ότι αποκοιμήθηκαν ενώ οδηγούσαν! Η αϋπνία που χαρακτηρίζεται από δυσκολία στη διατήρηση του ύπνου λόγω νυχτερινών αφυπνίσεων, είναι εξίσου συχνή με την αϋπνία που χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη επέλευση ύπνου και απαντάται στο 80% των ασθενών. Μάλιστα, οι ίδιοι οι ασθενείς θεωρούν σε ποσοστό 41% σημαντικότερο πρόβλημα τις αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, έναντι του 38% περίπου που επισημαίνουν τη δυσκολία στην επέλευση του ύπνου ως το μεγαλύτερο πρόβλημά τους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η αϋπνία μπορεί να αντιμετωπιστεί εφόσον σήμερα, διατίθενται αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Καταρχήν υπάρχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές αγωγές όπως η χορήγηση ζολπιδέμης, ενώ η έρευνα στον τομέα αντιμετώπισης της αϋπνίας φαίνεται ότι σύντομα θα παράγει και νέα καινοτόμα μόρια. Εξάλλου υπάρχουν και μη φαρμακευτικές μέθοδοι.

Σε κάθε περίπτωση όμως η φαρμακευτική ή άλλου τύπου αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται και να χορηγείται από τους ειδικούς.

Οκτώ ώρες

Η σύσταση ότι χρειαζόμαστε οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα ώστε να λειτουργούμε σωστά τις υπόλοιπες ώρες δεν ισχύει για όλους. Γενικά, εάν ξυπνάτε και αισθάνεστε ανανεωμένος και δεν νιώθετε νύστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ύπνος σας είναι επαρκής.

Τα μωρά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυες  ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από το μέσο όρο. Εάν δεν κοιμηθείτε μια νύχτα, ενδέχεται να χρειασθεί να αναπληρώσετε τις επόμενες νύχτες όσες ώρες ύπνου χάθηκαν.

Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που περνάμε κοιμώμενοι είναι κατά 20% λιγότερος σε σχέση με εκείνον που κατανάλωναν οι άνθρωποι μόλις πριν από 100 χρόνια.

Το πρόβλημα του μειωμένου ύπνου φαίνεται ότι επεκτείνεται και σε νεαρότερες ηλικίες, καθώς πρόσφατη μελέτη σε εφήβους δείχνει ότι το 1/3 των ερωτηθέντων εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην επέλευση του ύπνου και 1/3 αναφέρει ανεπαρκή διάρκεια ύπνου.

Επισημαίνεται  λοιπόν, ότι η αϋπνία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά δυνητικά έχει περισσότερες και λανθάνουσες διαστάσεις με υψηλό κοινωνικοοικονομικό κόστος, καθώς μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα, ενώ συχνά ευθύνεται και για δυστυχήματα.

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο καθημερινό πρόγραμμα ύπνου, να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα, να αποφεύγετε σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας, να μην εργάζεστε ή βλέπετε τηλεόραση στο υπνοδωμάτιό σας.

Αποφεύγετε ουσίες όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη (τσιγάρο) και το αλκοόλ, ενώ η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα ζεστό γάλα και βότανα όπως η βαλεριάνα και το χαμομήλι μπορούν να βοηθήσουν.

by moschos in Health.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνίσουμε εμείς μαζί σας!

 

Αποστολή Κλείσιμο